woensdag 2 januari 2013

Van kostuumvest naar boodschappentas ...

Al heel lang geleden zag ik dit op Pinterest. En dat zag er zo stijlvol en eenvoudig uit.
Mijn grootvader stierf twee jaar geleden , en sindsdien woont mijn grootmoeder terug in België. Dus is ze er met alle feestjes heel graag bij. Maar wat geef je een grootmoeder, die eerst bij haar kinderen inwoonde , en nu een eigen stekje heeft, met haar eigen meubeltjes uit haar vertrouwde huis in Frankrijk?
Tja, ik wist het ook niet. Tot ik nog eens door al m'n pins zweefde .... Ik zou die zak voor haar maken.
In de kringwinkel vond ik een kostuumvest die heel erg leek op de vest die vava vroeger had. Ik kocht de vest, en begon te tekenen en te knippen. Zag er eenvoudig uit, maar dat was het allesbehalve. Ik wou de voering van de vest recycleren, en de zak heel netjes afwerken. Beide details niet zo gemakkelijk ....
Na het knippen bleef het allemaal een beetje liggen. Faalangst? Beetje wel ... Maar vorige week moest ik me eraan zetten.
Het resultaat lijkt in de verste verte niet op het oorspronkelijke , maar ik ben dan ook geen professional, zal ik maar denken.
Het werd dit :

De voor- en achterkant van de zak knipte ik uit de voorpanden van de vest, en de zakken werden gewoon behouden.
De zijkanten van de zak zijn geknipt uit de mouwen. De knopen op de mouwen zorgen voor een mooi detail. Maar dat maakte het wel moeilijk. Ik heb de voering aan de mouwen laten hangen, en de "binnenzak" daaraan vastgenaaid. Dus niet gewoon een buitenzak en een binnenzak aaneengezet, want dan zou ik de voering van de mouwen ook moeten losmaken.
De binnenzakken in de vest zijn ook intact en kunnen dienen voor het opbergen van haar bril bijvoorbeeld. Het labeltje van de vest hangt er ook nog in.
Het vastzetten van de voering aan de effectieve zak is met veel kunst-en vliegwerk én truuken van de foor gebeurd, maar al bij al is het goed gelukt.
De verhoudingen zijn anders dan bij het voorbeeld, maar in mijn versie kan veel meer in.
En ze was er blij mee, ons bonneke. En heel de familie dacht dat ik hem had gekocht, de zak. En als ik dat ontkende, dachten ze dat hij van de vest van vava gemaakt is.
Dus ... opzet gelukt.
Ik ben blij, het jaar met een schoon stuk begonnen.

1 opmerking: